Waar moet je op letten?
Klik hier voor gratis eindinspectie formulier te downloaden
Bekijk de woning altijd opnieuw, nadat je hebt getekend:
Stel je voor dat je 8 weken geleden een huis hebt gekocht en naderhand de hypotheek voor je nieuwe huis hebt geregeld. Dan nadert de dag van de officiele overdracht bij de notaris. Het is dan van groot belang, dat je vlak van te voren de woning nogmaals gaat bekijken.
Wat je namelijk wilt weten is, of de woning wordt opgeleverd met de zelfde kwaliteit en kenmerken zoals je het hebt gekocht, en of de roerende zaken van de verkoper werden weggehaald en het huis schoon werd achtergelaten. Ook wil je de meterstanden van gas, water en elektriciteit weten, want dat wordt je startpunt bij de nutsbedrijven. Er kan op al deze genoemde elementen heel wat mis gaan. Ik zal je een paar voorbeelden noemen, waardoor het belang van een goede eindinspectie inzichtelijk wordt.
Voorbeeld: in de keuken blijkt bij controle de elektrische kookplaat kapot?
Wat je je moet realiseren is, dat op het moment dat je bij de notaris tekent voor het verkrijgen van het eigendom van de woning je vanaf dát moment in principe ook de verantwoordelijkheid op je neemt voor alles wat kapot is.
Dus, wanneer je een uur na het ondertekenen je nieuwe huis ingaat en het blijkt dat de electrische kookplaat niet werkt, dan kun je niet naar de verkoper bellen om hem te vragen of hij de reparatiekosten op zich neemt. Hij kan zich namelijk heel goed verdedigen door te stellen, dat je toch wel erg veel pech heeft, dat het apparaat net in dat eerste halve uurtje dat je eigenaar bent, kapot is gegaan. Je staat dan met een mond vol tanden en heeft er een ongewenste kostenpost bij.
Indien je dit met overtuigend bewijsmateriaal kunt aantonen, dat er een probleem is ontstaan gedurende de eigendomsperiode van de verkoper en indien de verkoper deze informatie bewust heeft verzwegen én het voor jou tijdens de eindinspectie ook niet mogelijk was het gebrek te constateren, dan pas heb je de mogelijkheid om de schade te verhalen. Maar je zult moeten bekennen, dat dit geen eenvoudige opgave is. Voorkomen is daarom beter dan genezen.
Meestal ga je een paar uur voor het transport ( afspraak bij de notaris) de woning bekijken en controleren.
Als je een dag van te voren gaat, loop je namelijk nog steeds een risico, dat er in de tussentijd nog iets kapot gaat. Verder moet je natuurlijk ook weer niet te kort voor het moment van het transport het nieuwe huis gaan inspecteren, want dan moet je je weer te veel haasten en zie je misschien dingen over het hoofd.
Wat kan er allemaal mis gaan?
- De woning is bijvoorbeeld niet ontruimd. Alle spullen van de vorige eigenaar staan er nog in. Dat was niet de bedoeling, dus je moet het transportmoment bij de notaris uitstellen en voor elke dag vertraging een boeterente claimen. Een aankoopmakelaar kan je hiermee helpen.
- Er ontbreken zaken, die er wel hadden moeten zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over de gordijnrails, waarvan je met de verkoper specifiek had afgesproken, dat ze in de woning achter moesten blijven. Dit ontbreken is niet zwaarwegend genoeg om het transportmoment uit te stellen. Maar je moet wel bij de verkoper melden, dat dit niet was afgesproken en dat je vergoed wilt worden voor het gemis. Dat brengt wel wat gedoe met zich mee, vooral als de verantwoordelijke partij niet van plan is om zijn fout te herstellen. De aankoopmakelaar kan je hierbij van dienst zijn. Zijn taak is het, om te proberen om dit probleem in goede harmonie op te lossen en als dat niet lukt, om je recht op een andere manier te garanderen. Het wil wel helpen, als je de notaris vraagt een gedeelte van de door je betaalde koopsom niet over te maken aan de kopende partij, totdat het probleem is opgelost.
- De woning heeft defecten; Hierbij moet je je realiseren, dat als het om constructieve gebreken gaat, die er ook al waren tijdens het moment van ‘koop’ (meestal 6 tot 8 weken eerder) je weinig hieraan kunt doen. Immers, je hebt de mogelijkheid gehad om een bouwkundig specialist de woning te laten bekijken en aan de hand van deze informatie een koopsom af te spreken. Indien je de woning destijds niet goed hebt bekeken is dat jou probleem,tenzij van jou of een bouwkundige niet verwacht hoefde te worden dat je het defect zou zien. Bijvoorbeeld, als je een woning koopt met een mooie houten vloeren en het blijkt dat de verkoper tijdens de verkoop een tapijtje over een beschadiging heeft gelegt om het defect te verdoezelen, dan heb je wel een mogelijkheid om te reclameren. Of als de verkoper een kamerbreed tapijt heeft gelegd, die niet onder een bepaalde kast doorloopt.
- Bij het meenemen van die kast, ontbreekt er dan ineens een stuk tapijt. Dat hoef je ook niet te accepteren, tenzij de verkoper je hierop tijdens de onderhandelingen heeft gewezen.
- Van elektrische apparatuur mag je verwachten dat deze het doen. Bij een eindinspectie moet je deze dus altijd even testen. Zet de oven aan (en weer uit), (inductie) kookplaten en afzuigkap ook. Evenals de inbouwkoelkast en laat het water even stromen, tot je voelt dat het water warm wordt. Dan heb je gelijk de c.v.ketel getest. Bij het ontdekken van één van deze defecten is er geen reden om het transportmoment uit te stellen. Je zult het met de verkoper moeten oplossen, nadat je eigenaar bent geworden. Maar de notaris kan je van dienst zijn, door een bedrag van de totale koopsom achter te houden tot het probleem is opgelost.
- Soms zijn er zoveel kleine problemen, die er samen toe leiden dat het verstandig is om het transport uit te stellen. Zo heb ik een keer tijdens een eindinspectie zoveel defecten ontdekt, dat ik het onverantwoord vond, dat mijn klant hiermee akkoord zou gaan. Zo was in het weekend voor het transport een muur helemaal nat geworden door een lekke waterleiding, zaten deurgrepen los, stond het gereedschap van de bouwvakkers er nog, was de meterkast niet met een plastic kapje dichtgemaakt, en ontbrak een afgesproken stenen trap naar de tuin. Hoewel de verkoper beloofde om het allemaal in twee dagen in orde te maken, was dit zo ongeloofwaardig dat ik mijn klant adviseerde hier niet mee akkoord te gaan en het transport uit te stellen (met boeterente voor de verkoper voor elke dag vertraging).
Koopakte, clausules en tips:
Tot slot:
De eindinspectie is hét moment, waarop je kunt verifiëren, dat wat je op papier hebt gekocht, ook daadwerkelijk wordt geleverd. Dat is een spannend moment, want je hebt slechts beperkt de tijd om aan de bel trekken als het niet klopt. Mijn advies is om vooral ook je aankoop makelaar te vragen om mee te gaan. Ik zelf vind dit moment één van de cruciale momenten in het hele aankoopproces, waar de makelaar op zijn scherpst moet zijn. Hier wordt het verschil gemaakt tussen een gemiddelde makelaar die op zijn klokje kijkt om op tijd bij een andere afspraak te komen, en de makelaar die je tegen verlies beschermt en dus voor je in de bres springt. Het gaat hier niet zo zeer om kennis, maar vooral om de juiste instelling.