Nieuws

Ook wie al huiseigenaar is, verhuist minder vaak

Banken sluiten minder hypotheken af. Zit de woningmarkt op slot, of is het een signaal dat de gekte op haar eind loopt?

Woningen die binnen twee dagen worden verkocht. En dan ook nog eens voor 40.000 euro boven de vraagprijs. Die glorietijden zijn voorbij, zegt makelaar Ernst-Jan Kuipers van Voorberg Makelaars. Een populair huis in zijn werkgebied Rotterdam trekt geen zestig gegadigden meer, maar vijftien. En als de woning er een beetje smoezelig uitziet, kan het zomaar een maand te koop staan, zegt Kuipers.

Het zijn taferelen die de recentste hypotheekcijfers van consultancybureau IG&H illustreren. Uit die cijfers blijkt dat geldverstrekkers al drie kwartalen op rij minder hypotheken afsluiten. De laatste stand van zaken: een krimp van 12,5 procent.

Niet aan de bak

Die afzwakkende populariteit van koopwoningen is niet alleen te zien onder starters die hun eerste huis aanschaffen. Veel meer nog onder mensen die al een koopwoning hebben. Het afgelopen kwartaal klopten woningeigenaren een stuk minder vaak (-21 procent) aan bij de bank voor een hypotheek dan starters (-15 procent).

Volgens Joppe Smit, senior manager banking van IG&H, hangt deze ontwikkeling samen met de positie van starters op de woningmarkt. Zijn verklaring: de huizenprijzen stijgen zo fors dat de starter niet meer aan de bak komt. Ter illustratie: de gemiddelde koopwoning is met 318.000 euro al 41.000 euro duurder dan een jaar eerder.

Dat niet elke starter dat kan betalen, wordt na een paar jaar van prijsstijgingen nu ook voelbaar voor degenen die al een huis hebben en een te-koopbord in de tuin willen planten. Verkopers, vooral buiten de ­grote steden, lukt het steeds minder goed om hun huis van de hand te doen. “In ieder geval niet altijd voor de prijs die ze wensen”, zegt Smit.

Stijgende leeftijd

Smit wijst ook op de stijgende leeftijd van starters en op hypotheekadviseurs die zien dat hun aantal terugloopt. Degenen die wel bij de hypotheekadviseur langskomen, krijgen vaak hulp van hun ouders. Smit meent dat er een generatie ­woningzoekenden ontstaat die wellicht nooit aan de bak komt op de koopmarkt.

Zet de klemzittende starter de woningmarkt op slot? Woningmarktdeskundige Paul de Vries van het Kadaster gelooft er niet zo in. Ja, de huizenprijzen stijgen fors. En ja, er worden minder woningen verkocht. Maar, zegt De Vries, dat komt niet enkel en alleen door de starter. Die blijft, ook in de peperdure grote steden, gewoon kopen. Al ziet hij wel dat mensen die hun eerste huis kopen rijker en ouder zijn dan de starters van een paar jaar terug.

De slinkende populariteit van koopwoningen heeft meer te maken met het afzwakkende consumentenvertrouwen dan met het gedrag van de starter, zegt De Vries. Wat ook een rol speelt: de prijzen stijgen sneller dan de hypotheekrente daalt. Met andere woorden: de betaalbaarheid van koopwoningen komt in het geding.

Macht voor de koper

Zorgen maakt De Vries zich niet over de recente ontwikkelingen van de markt. “Het is ook wel goed dat de woningverkopen iets minder worden. Dan komt er meer balans en heeft een koper ook iets meer macht op de markt.”

Terug naar het Rotterdam van Kuipers. De makelaar waarschuwt nog even als hij vertelt over de ontwikkelingen in zijn stad. Rotterdam is anders dan anders. In krap een paar jaar tijd schoten de huizen­prijzen in de eerder juist goedkope Maasstad omhoog, inmiddels rijzen ze de pan uit. Amsterdam en Utrecht waren altijd al wat duurder. Maar ondanks dat voorbehoud lijkt de conclusie: de gekte is eruit. Of hij zich zorgen maakt? Nee. “Al zijn het maar vijftien gegadigden, verkopen doen we dat huis toch wel.”

Bron: Trouw