Nieuws

NVM, VBO en Vastgoedpro steunen de publieksactie van de bouwsector

NVM, VBO en Vastgoedpro steunen de publieksactie van de bouwsector vandaag in Den Haag. Het stikstofdebacle is volgens de drie brancheverenigingen een langdurige verstoring van een markt die al in zwaar weer zat.

In een gezamenlijke petitie pleiten NVM, VBO en Vastgoedpro en vele andere brancheorganisaties om snel maatregelen te nemen voor hervatting van de woningbouw. “We vragen vooral voor snelle acties en voor snelle duidelijkheid, zodat gemeenten het weer aandurven om woningbouw te faciliteren. Veel Nederlanders wachten op een woning, en die willen we niet langer in de kou laten staan” aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.

De NVM heeft eerder onder de leden een enquête gehouden om te peilen wat de makelaars en taxateurs die dagelijks met de woningmarkt te maken hebben merken van de huidige stikstofproblemen. Uit de enquête blijkt dat ruim de helft van de NVM-nieuwbouwspecialisten belemmeringen bemerkt in nieuwbouw door stikstofproblematiek. “De meeste projecten waarvan de bouw al is gestart, gaan gelukkig gewoon door” aldus Hoes. “Toch merken onze nieuwbouwspecialisten ook vertraging bij projecten die al in de verkoop zijn. Daarnaast is er veel onduidelijkheid.”

‘Duidelijkheid, visie en regie’
“Duidelijkheid, visie en regie vanuit de overheid is nu topprioriteit,” vult Hans van der Ploeg, directeur van VBO, aan. “Voor de stikstofuitspraak van de Raad van State was er al sprake van een woningcrisis. Kom nu snel met creatieve en innovatieve oplossingen waarin je alle betroffen partijen betrekt zodat de crisis niet overslaat op de hele economie”, roept Van der Ploeg de verantwoordelijke ministers op.

“Het nieuwbouwvolume was in de afgelopen jaren al fors onder de maat”, zegt Roland Knoester, directeur bij Vastgoedpro. “Als projecten nu nog verder worden vertraagd gaat het tientallen jaren duren voordat deze achterstand is ingehaald. De woningmarkt en –bouw is één van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie. Als deze markten stilvallen dreigt Nederland weer in een recessie te vervallen. Haast maken met oplossingen is dus geboden.”

Door regelgeving op het gebied van stikstof en PFAS zijn veel projecten vertraagd of zelfs tot stilstand gekomen.

Bron: NVM