Energielabel bekijken en aanvragen

Hoe kom ik als huiseigenaar aan een energielabel voor mijn woning?

Je kunt online een voorlopig of definitief energielabel aanvragen. Ook kun je hier je bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat jij je huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

Voorlopig energielabel aanvragen

Op Zoekuwenergielabel.nl kunt u controleren welk energielabel uw woning heeft. Dit voorlopige energielabel is een inschatting op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.

Een voorbeeld van het energielabel vindt u op Energielabel.nl.

Definitief energielabel aanvragen

U kunt een definitief energielabel online aanvragen:

Log met uw DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl.
Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.
Voeg digitaal bewijs toe als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief, klantbeoordelingen of reactietijd).
Lukt het u niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Bijvoorbeeld omdat de woningeigenaar is overleden en u niet kunt inloggen met DigiD? Dan kunt u contact opnemen met de helpdesk energielabel: telefoonnummer 0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl.

Energielabel vernieuwen

Op Energielabelvoorwoningen.nl kunt u ook uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u extra energiebesparende maatregelen heeft genomen.

Erkend deskundige controleert gegevens

De erkend deskundige controleert uw gegevens op afstand. Dit kan een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist zijn. De deskundige komt dus niet bij u thuis langs.

Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel is gratis. Een definitief energielabel kost enkele tientjes. Dit zijn de administratiekosten van de erkend deskundige.

Vragen over het energielabel?

Stel uw vraag over het energielabel voor uw woning aan de Helpdesk Energielabel.

Meer weten?

Wilt u weten waarom het energielabel verplicht is en in welke gevallen? Kijk dan op de pagina Energielabel woning.