De tweede steekproef van Denk naar discriminatie door makelaars heeft een iets betere uitslag dan die van 2018. Drie van de tien makelaars weigeren nu bepaalde bevolkingsgroepen uit te sluiten als huurders, in plaats van één van de tien zoals een jaar geleden.

‘Op basis van afkomst weggefilterd’

Ondanks veel ophef en publiciteit verleden jaar wijst de recente steekproef uit dat nog steeds zeven van de tien makelaars op verzoek discrimineren. “Heel pijnlijk dat je op basis van afkomst wordt weggefilterd”, aldus Denk-raadslid Enes Yigit tegen het AD. “Blijkbaar vinden veel makelaars dit nog steeds de normaalste zaak van de wereld.’’ Het is de luchtigheid waarmee discriminerende verzoeken worden gehonoreerd die hem opvalt: ‘Geen probleem hoor, als zich een Antilliaan meldt voor de woning, zeggen we gewoon dat die al vergeven is aan een andere kandidaat.’ Denk kiest ervoor de foute makelaars niet met naam te noemen. “Het gaat om het principe dat makelaars dit doen.”

Mystery guests ingezet

Antidiscriminatiebureau Radar voert in Rotterdam een ‘veldverkenning’ uit, meldt VVD-wethouder Bert Wijbenga (Integratie) “Zij kijken naar wetenschappelijke studies, het vak van makelaar, spreken met deskundigen in de stad en Rotterdammers zelf.” Deze maand ligt het rapport op zijn bureau. “Aan de hand van wat Radar heeft opgeschreven, ga ik acties ondernemen”, aldus Wijbenga. “Mystery guests zullen daar sowieso onderdeel van zijn.”

Bron: AD